Logica en spiritualiteit
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2027-03-11   




Logica en spiritualiteit


Vooraf

Voor de meeste mensen gaan logica en spiritualiteit helemaal niet samen. Voor mij kan het wel, althans tot op een bepaalde hoogte.
Deze tekst is een studietekst *, waarbij ik voor mezelf de vraag stel hoe ver beiden kunnen samengaan.

Wat is logica?

De meeste mensen hebben een heel eng beeld van wat logica is.
Aan een exacte definitie van wat logica is, ga ik me niet wagen. Wel dit: logica heeft te maken met het consequent toepassen van regels die in een betreffend domein gelden.
We nemen deze omschrijving als basis. Dit betreffende domein kan inderdaad heel eng zijn, maar het kan ook behoorlijk breed zijn. Het kan gaan om onze dagdagelijkse driedimensionale wereld, het kan ook een vierdimensionale omgeving zijn, en zelfs een vijfdimensionale of nog hoger.

Let wel dat er binnen ieder systeem andere wetten gelden. Het komt erop aan om de wetten van het betreffende systeem waarin gewerkt wordt consequent toe te passen. Dit veronderstelt uiteraard dat je deze wetten ook kent.
Een voorbeeld is actie en reactie. In onze dagdagelijkse wereld is het logisch dat er eerst actie is, en dat pas daarna komt de reactie. In een vierdimensionale omgeving (tijdruimte) is het perfect mogelijk dat de reactie komt voor de actie. Dit is perfect logisch! Niet evident, maar wel logisch (1)



(1) Uiteraard wordt het woord "logisch" hier (en in het ganse artikel) gebruikt in de strikte zin van het woord, met name: voldoen aan de logica. Een ruimere betekenis van het woord logisch is evident. Iets kan perfect logsich zijn (volgens de logica), maar helemaal niet evident.



Printvriendelijk